Puiden hyviä puolia on niiden luoma osittainen näkyvyys. Se ei tarkoita pelkkiä runkoja katseen korkeudella vaan etenkin lehviä katseen tiellä ja katseen kohteina. Lehvät opettavat katselemaan puiden tavalla, luonnon kauneuden tavalla. Ne siis opettavat havaintokykyisyyttä, kun taas pelkät rungot rakennetun tai autojen tavalla katsottuina eivät, etenkään jos ovat suoria männyn tms runkoja.
Metsikössä on usein lehtipuuta reunoilla ja väljempää sisällä metsikössä, mikä tekee osittaisen näkyvyyden metsikköön, mikä on kaunista, muttei metsikön läpi, mikä taas poistaisi vehreyden tuntua ja omaa rauhaa.
Tuossa yksi pihametsikkö http://savolaisuudesta.blogspot.fi/2016/06/onnistunut-pihametsikko-malliksi.html . Olennaista siis kolme eri tilaa: metsikössä ja molemmin puolin oma maailmansa.
* * *
21.11.2016 Pimeän aikaan näkyvyyttä metsikköön häiritsevät katseen kanssa lähes samassa linjassa olevat valot, jotka häikäisevät. Sen sijaan alaistus sivulta tai katsojan läheltä mutta selvästi sivumpaa näyttää metsikön yleensä puunrunkojen ja tiheiden lehvästöjen varjoja lukuunottamatta aika selkeästi pimeälläkin. On vain niin, että yleensä metsikössä ei ole ketään, kun esim. koiranulkoiluttajakin kulkee ohitse minuutissa tai parissa ja sitten on taas hiljaista.
Lukuunottamatta aivan paksuimpia puita puunrungot ovat yleensä selvästi ohuempia kuin ihminen, etenkään ihminen takissaan. Sitä paitsi muulloin kuin kesällä metsikössä vaaniva saisi helposti flunssan jo ekan 20 minuutin kuluessa ja niin vaaniminen jäisipois ainakin kahdeksi viikoksi.
Pimeään katsotaan hitaammin siirtyvällä katsella kuin aloisaan, eikä katsota aloja samanaikaisesti vaan peitetään ne kädellä. Yleensä viereiseltä kulkureitiltä katsottuna lehvästön varjo on ihan erinäköinen kuin ihmishahmo sen suojissa. Päiväsaikaan aatteet erottaa väreistään lehvästön läpi, samoin tekemiset tunnelmasta jos on luonnon kauneutden katseluun säätynyt. Rivakasti liikkumisesta kuuluu yleensä selkeästi ääni, jonka huomaa jo jonkin matkan päästä, jollei ole huppu korvilla rahisemassa ja estämässä kuuluvuutta ja kapeuttamassa näkökenttää. Kaupungeissa ei lähes koskaan ole karhuja, susia tms vaarallisia eläimiä, esim. ei kertaakaan useimpien elämän aikana.
* * *
28.11.2016
Epätavallisen tiheän, hyvin onnistuneen pihametsikön reunasta näkyy, miten puiden kehystämä kerrostalonäkymä on silmään kivemman, näyttävämmän näköinen kuin pelkkä kerrostalon seinä. Osittainen näköeste luo yksityisyyttä ja omaa rauhaa sosiaalisuutta katkomatta.
Metsikköön ja metsikön läpi näkeminen edellyttää oksia lehtineen tai havuineen katseen tiellä eikä pelkkiä runkoja, sillä lehdet parantavat katseen tarkkuutta paljon, ja samalla maisema näyttää kauniimmalta ja sosiaalinen silmä tulee luontevammin mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti